Screenshot 2023-02-03 at 14.34.04

Enkel/voetklachten

Er zijn verschillende klachten die u aan uw enkel/voet kunt ervaren. Fysiotherapie kan effectieve behandelingen bieden voor verschillende enkel- en voetgerelateerde klachten, variërend van acute blessures tot chronische aandoeningen.

Veelvoorkomende klachten enkel:

  • Enkelverstuikingen: dit is bij ons een veel voorkomende enkelblessures, waarbij de ligamenten rond de enkel worden uitgerekt of gescheurd. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van stabiliteit, kracht en bewegingsvrijheid in de enkel na een verstuiking.
  • Achillespeesblessures: letsels aan de Achillespees, zoals tendinitis of een peesscheur, kunnen pijn en beperkingen veroorzaken. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de pees te herstellen, de spierbalans te verbeteren en pijn te verlichten.
  • Plantaire fasciitis: dit is een aandoening waarbij de peesplaat aan de onderkant van de voet ontstoken raakt, wat hielpijn veroorzaakt. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van ontsteking, het verbeteren van de voetboogondersteuning en het aanleren van technieken om herhaling te voorkomen.
  • Enkelartrose: slijtage van het enkelgewricht kan leiden tot pijn en stijfheid. Fysiotherapie kan gericht zijn op het verbeteren van het bewegingsbereik, het versterken van de omliggende spieren en het verminderen van pijn.
  • Overbelasting door Repetitieve Bewegingen: activiteiten die herhaalde bewegingen van de voet of enkel vereisen, zoals hardlopen of staand werk, kunnen leiden tot overbelasting. Fysiotherapie kan technieken omvatten om spierzwakte te corrigeren, ergonomische aanpassingen en oefeningen.
  • Enkel- of voetoperaties: na een operatie aan de enkel of voet, zoals enkelbandreconstructie of enkelgewrichtsvervanging, is fysiotherapie vaak nodig om het herstel te begeleiden en de functionaliteit te herstellen.
  • Slechte Houding en Biomechanica: problemen met de voet- of enkelbiomechanica, zoals platvoeten of overpronatie, kunnen leiden tot pijn en klachten. Fysiotherapie kan advies geven over houdingscorrectie, aangepast schoeisel en oefeningen voor het verbeteren van de voet- en enkelstand.

Het behandelingsplan dat wordt aanbevolen, is afhankelijk van de specifieke enkel- of voetaandoening en uw individuele behoeften. Fysiotherapie kan hands-on behandelingen, oefentherapie, therapeutische modaliteiten zoals warmte- en koudetherapie, en educatie over zelfzorg en preventie omvatten. Het doel is om uw pijn te verlichten, het bewegingsbereik te herstellen en de functionaliteit van de enkel en voet te verbeteren.

Screenshot 2023-08-27 at 13.48.02