Screenshot 2023-02-03 at 14.34.04

Hoofdpijnklachten

Er zijn verschillende klachten die u aan uw hoofd kunt ervaren. Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de behandeling van verschillende klachten aan het hoofd, vooral wanneer deze klachten verband houden met spieren, gewrichten of houdingsproblemen. Denk aan duizeligheid, kaakklachten, oorklachten en hoofdpijn. Hoofdpijn is onder te verdelen in verschillende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn door nekklachten), hormonale hoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine.

Veelvoorkomende hoofdpijnklachten:

  • Spanningshoofdpijn: dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en kan worden veroorzaakt door gespannen spieren in de nek, schouders en bovenrug. Wij kunnen technieken voor spierontspanning, manuele therapie en oefentherapie gebruiken om de spierspanning te verminderen en de frequentie en intensiteit van spanningshoofdpijn te verminderen.
  • Migraine: hoewel fysiotherapie migraines niet kan genezen, kunnen onze fysiotherapeuten helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen door middel van manuele therapie, triggerpointmassage en advies over levensstijl en houding.
  • Whiplash: whiplashletsel treedt vaak op na een auto-ongeluk en veroorzaakt nekpijn, hoofdpijn en andere symptomen. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van de bewegingsvrijheid in de nek door middel van zachte weefseltechnieken, oefentherapie en mobilisatie.
  • Temporomandibulaire disfunctie (TMD): TMD is een aandoening die de kaakgewrichten en spieren rond het kaakgebied beïnvloedt. Fysiotherapeuten kunnen technieken voor kaakrevalidatie en oefeningen voor de kaakspieren gebruiken om pijn en disfunctie te verminderen.
  • Nekpijn: nekpijn kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder letsel, overbelasting of slechte houding. Fysiotherapie kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van nekpijn en biedt behandelingsopties zoals oefeningen, manuele therapie en advies over ergonomie.
  • Hoofd- en nekletsel: na een trauma zoals een val of een sportblessure, kan fysiotherapie helpen bij het herstel van het hoofd en de nek, waaronder het herwinnen van bewegingsbereik, kracht en stabiliteit.
  • Houdingsproblemen: slechte houding kan leiden tot chronische hoofd- en nekpijn. Fysiotherapeuten kunnen werken aan het verbeteren van de houding door middel van oefentherapie en educatie over ergonomie en juiste lichaamshouding.
  • Aangezichtspijn: sommige vormen van aangezichtspijn, zoals trigeminusneuralgie, kunnen reageren op fysiotherapeutische technieken zoals zachte weefselmassage en ontspanningsoefeningen.

Het behandelingsplan dat door ons zal worden aanbevolen, kan variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en uw behoeften. Fysiotherapie kan onder meer bestaan uit hands-on technieken, oefeningen voor kracht en flexibiliteit, en educatie over zelfmanagement en preventie. Het doel is om pijn te verminderen, functie te herstellen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Screenshot 2023-08-27 at 13.48.02