Screenshot 2023-02-03 at 14.34.04

Knieklachten

Er zijn verschillende klachten die u aan uw knie kunt ervaren. Fysiotherapie is een veelgebruikte aanpak voor de behandeling van diverse knieklachten, zowel acute blessures als chronische aandoeningen.

Veelvoorkomende knieklachten:

  • Kniepijn: dit is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben, waaronder overbelasting, blessures, slijtage van het gewricht (artrose) of ontsteking. Fysiotherapie kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van de pijn en kan technieken omvatten om de pijn te verlichten, de spierkracht te herstellen en de algehele kniefunctie te verbeteren.
  • Knieblessures: blessures aan de knie, zoals verstuikingen, verrekkingen, gescheurde ligamenten (zoals de voorste kruisband of de meniscus) en kraakbeenletsels, kunnen optreden na een val, sportblessure of ongeval. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van stabiliteit, kracht en mobiliteit in de knie na een blessure.
  • Knieartroplastiek (knieprothese): na een knievervangende operatie is fysiotherapie vaak nodig om het herstel te begeleiden, het bewegingsbereik te herstellen en de spierkracht te verbeteren.
  • Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFS): dit is een aandoening waarbij de knieschijf niet goed glijdt in het dijbeen, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de spierbalans rond de knie te verbeteren en de bewegingspatronen te corrigeren.
  • Iliotibiale Bandsyndroom (ITBS): dit is een aandoening waarbij de iliotibiale band aan de buitenzijde van de knie ontstoken raakt en pijn veroorzaakt. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van ontsteking, het verbeteren van het bewegingsbereik en het aanleren van technieken om herhaling te voorkomen.
  • Overbelasting door Repetitieve Bewegingen: activiteiten die herhaalde bewegingen van de knie vereisen, zoals hardlopen of knielend werk, kunnen leiden tot overbelasting. Fysiotherapie kan technieken omvatten om spierzwakte te corrigeren, ergonomische aanpassingen en oefeningen.
  • Slechte Houding en Core Zwakte: slechte lichaamshouding en zwakte van de kernspieren kunnen knieklachten veroorzaken. Fysiotherapie kan advies geven over houdingscorrectie en oefeningen voor het versterken van de kern.

Het behandelingsplan dat wordt aanbevolen, is afhankelijk van de specifieke knieaandoening en uw individuele behoeften. Fysiotherapie kan hands-on behandelingen, oefentherapie, therapeutische modaliteiten zoals warmte- en koudetherapie, en educatie over zelfzorg en preventie omvatten. Het hoofddoel is om pijn te verlichten, het bewegingsbereik te herstellen en de functionaliteit van de knie te verbeteren.

Screenshot 2023-08-27 at 13.48.02