Screenshot 2023-02-03 at 14.34.04

Pols/hand klachten

Er zijn verschillende klachten die u aan uw pols/hand klachten kunt ervaren. Fysiotherapie kan een effectieve benadering zijn voor de behandeling van verschillende pols- en handgerelateerde klachten, waaronder blessures, overbelasting en aandoeningen.

Veelvoorkomende pols- en handklachten:

  • Carpale tunnelsyndroom: Dit is een aandoening waarbij de mediane zenuw in de pols bekneld raakt en symptomen veroorzaakt zoals pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de druk op de zenuw te verminderen, oefeningen om de hand- en polsfunctie te verbeteren en advies over het vermijden van overbelasting.
  • Polsverstuikingen en -verrekkingen: Deze blessures kunnen optreden na een val of ongeval en kunnen leiden tot pijn en beperkte beweging. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de stabiliteit, kracht en bewegingsvrijheid van de pols.
  • Gewrichtsaandoeningen: Artrose, artritis en andere gewrichtsproblemen in de pols en hand kunnen pijn en beperkingen veroorzaken. Fysiotherapie kan gericht zijn op het verbeteren van het bewegingsbereik, het versterken van de omliggende spieren en het verminderen van pijn.
  • Trigger Finger (Duim- en Vingercontracturen): Dit treedt op wanneer een vinger vast komt te zitten in een gebogen positie. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de beweging en het verminderen van de symptomen.
  • Overbelasting door Repetitieve Bewegingen: Veel beroepen en activiteiten vereisen herhaalde hand- en polsbewegingen, wat kan leiden tot overbelasting. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de spieren en pezen te versterken en advies over ergonomie.
  • Flexor Tendinitis en Extensor Tendinitis: Dit zijn ontstekingen van de pezen die de buigende en strekkende bewegingen van de hand en pols mogelijk maken. Fysiotherapie kan behandelingsmodaliteiten omvatten om ontsteking te verminderen en oefeningen om de peessterkte en flexibiliteit te herstellen.
  • Postoperatieve Revalidatie: Na hand- of polschirurgie, zoals carpaletunnelsyndroom- of gewrichtsreconstructieoperaties, is fysiotherapie vaak nodig om het herstel te begeleiden en de hand- en polsfunctie te herstellen.

Het behandelingsplan dat wordt aanbevolen, is afhankelijk van de specifieke aandoening en uw individuele behoeften. Fysiotherapie kan hands-on behandelingen, oefentherapie, therapeutische modaliteiten zoals warmte- en koudetherapie, en educatie over zelfzorg en preventie omvatten. Het belangrijkste doel is om uw pijn te verlichten, het bewegingsbereik te herstellen en de functionaliteit van de hand en pols te verbeteren.

Screenshot 2023-08-27 at 13.48.02