Screenshot 2023-02-03 at 14.34.04

Rugklachten

Er zijn verschillende klachten die u aan uw rug kunt ervaren. Fysiotherapie kan een effectieve behandeling bieden voor verschillende rugklachten, variërend van acute blessures tot chronische aandoeningen.

Gerelateerde rugklachten:

  • Lage rugpijn: Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen fysiotherapie zoeken. Lage rugpijn kan worden veroorzaakt door letsel, overbelasting, slechte houding, spierzwakte, hernia van de tussenwervelschijf en andere factoren. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de pijn te verlichten, de spierkracht te herstellen en de algehele rugfunctie te verbeteren.
  • Hernia van de tussenwervelschijf: Dit is een aandoening waarbij de zachte kern van een tussenwervelschijf uitpuilt en druk kan uitoefenen op zenuwen in de rug, wat kan leiden tot pijn en gevoelloosheid. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de druk op de zenuw te verminderen, stabiliteit te verbeteren en pijn te verlichten.
  • Spier- en ligamentblessures: Letsels aan de rugspieren en ligamenten kunnen optreden na een val, verkeersongeval of overmatige inspanning. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de spierkracht, stabiliteit en mobiliteit van de rug.
  • Ischias: Dit wordt veroorzaakt door druk op de ischiaszenuw en kan leiden tot pijn die uitstraalt van de onderrug naar het been. Fysiotherapie kan technieken omvatten om de druk op de zenuw te verminderen en oefeningen om de algehele rug- en beenfunctie te verbeteren.
  • Scoliose: Dit is een kromming van de wervelkolom en kan variëren in ernst. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de houding, het versterken van de rugspieren en het beheren van de symptomen.
  • Artrose: Dit is slijtage van de gewrichten in de rug en kan pijn en stijfheid veroorzaken. Fysiotherapie kan gericht zijn op het verbeteren van het bewegingsbereik, het versterken van de spieren rond het gewricht en pijnverlichting.
  • Overbelasting door Repetitieve Bewegingen: Beroepen of activiteiten die herhaalde bewegingen van de rug vereisen, kunnen leiden tot overbelasting. Fysiotherapie kan technieken omvatten om spierzwakte te corrigeren, ergonomische aanpassingen en oefeningen.
  • Postoperatieve Revalidatie: Na rugchirurgie, zoals een hernia-operatie of wervelkolomchirurgie, is fysiotherapie vaak nodig om het herstel te begeleiden en de rugfunctie te herstellen.

Het behandelingsplan dat wordt aanbevolen, is afhankelijk van de specifieke rug aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Fysiotherapie kan hands-on behandelingen, oefentherapie, therapeutische modaliteiten zoals warmte- en koudetherapie, en educatie over zelfzorg en preventie omvatten. Ons doel is om pijn te verlichten, het bewegingsbereik te herstellen en de functionaliteit van de rug te verbeteren.

Screenshot 2023-08-27 at 13.48.02